Leasingwagens: de voor- en nadelen op een rij
Leasingwagens, je hebt er misschien al van gehoord. Bij zo’n wagen huur als het ware een auto van een leasingmaatschappij. Die maatschappij blijft eigenaar, maar jij betaalt maandelijks een vast bedrag om met deze auto te rijden. Zijn er kosten aan de auto, dan hoef jij die niet te betalen en vaak zit ook een brandstofkaart inbegrepen in het leasingbudget. Klinkt heel voordelig, maar wat zijn nu precies de voor- en nadelen?
Privé of via het werk
Leasingwagens worden vaak geassocieerd met bedrijven, omdat veel bedrijfswagens geleased zijn. Bovendien krijg je om de vijf jaar een nieuwe auto, als dat niet fijn is. Zulke bedrijfswagens zijn ook heel voordelig voor bedrijven omdat ze grotendeels fiscaal aftrekbaar zijn. Maar je kan ook een leasing privé aangaan. Als particulier kan je een auto huren, ofwel een nieuwe ofwel een tweedehandsmodel. Ook bij leasing heb je immers een ruim aanbod aan auto’s. Er zijn zowel gezinswagens als stadswagens, maar even goed hybride en elektrische modellen.
Voordelen van leasing
Een groot voordeel van leasing is dat je een goed overzicht hebt over je kosten, omdat je maandelijks een vast bedrag betaalt en dus geen onverwachte kosten hebt. Zijn er toch bepaalde kosten, dan neemt de leasingmaatschappij die op zich. Het enige wat je moet doen is je vaste contactpersoon contacteren. Bij die persoon kan je ook terecht bij administratieve vragen. Wil je je auto na een paar jaar toch verkopen, dan wordt dat volledig geregeld door de leasingmaatschappij. Daarnaast is private lease vaak goedkoper dan de aankoop van een nieuwe auto, of toch zeker als het met geleend geld is.
Nadelen van leasing
Toch heeft een auto leasen ook nadelen. Zo hang je vast aan een leasecontract voor een aantal jaren. Bij contractbreuk, bijvoorbeeld door een scheiding, hangen daar dan ook gevolgen aan vast. Daarnaast heeft leasing een invloed op je hypotheek. Je wist het misschien nog niet, maar je maximale leencapaciteit is kleiner als je ook auto leaset. Dat wil zeggen dat je minder geld kan lenen voor een huis. Iets om vooraf goed over na te denken! Tot slot is een leasingwagen niet voordelig voor wie weinig met de auto rijdt. Ook als je niet met de auto rijdt, lopen de maandelijkse vaste kosten gewoon door en kan het dus een dure affaire worden. De meeste leasingmaatschappijen gaan ervan uit dat je 10 tot 20.000 kilometer per jaar rijdt en voor de niet-gereden kilometers krijg je geen vergoeding.
Voor je besluit om een auto te leasen, weeg je best eerst alle voor- en nadelen even af. Bekijk of je van plan bent om veel met de auto te rijden en of je bijvoorbeeld in de nabije toekomst een hypotheek wil afsluiten. Afhankelijk van al die elementen koop je misschien beter gewoon een nieuwe wagen.