Autodelen en waarom je het zou moeten overwegen

Een iets andere variant van carpoolen is het principe van autodelen. Het voornaamste verschil is iets waar veel garages mee kampen. Het is ook geen vorm van leasen maar heeft hier wel overeenkomsten. Wanneer je een auto wil kopen is het ook verstandig om stil te staan bij jouw gebruik van auto’s. Zodra je een auto aanschaft dan sta je hieraan vast, betaalt hier voortdurend voor, zelfs als je niet rijdt. In dit artikel bieden we nog een alternatief.

Carpoolen is één

Het idee achter carpoolen is dat één persoon de eigenaar is van de auto en anderen meeneemt naar een plaats van bestemming. Een goed voorbeeld is wanneer werknemers uit dezelfde gemeente komen en beide op dezelfde dagen op hetzelfde kantoor werken. Carpoolen is ook een optie voor een weekendje weg waarbij je meelift met mensen die, net als jij, een weekendje weg gaan. BlaBlaCar is een organisatie die hierin mondiale kansen biedt. De dienst bestaat uit het vooraf registreren van je rit door je route en tussenstops aan te geven en een prijs toe te voegen per beschikbare zitplaats in de auto. Dit is over het algemeen een voordelig alternatief ten opzicht van een dure hogesnelheidstrein. Carpoolen is handig als je dit snel kunt afspreken en zodra er een parkeerplaats in de buurt is bestemd voor auto’s die er de hele dag blijven staan.

Huren van een auto’s

Het huren van auto’s is een simpele keuze. Hiervoor kies je gauw voor wanneer je het vliegveld uitloopt als je op vakantie bent. Denk hierbij aan een bedrijf zoals Hertz. Deze staat vrijwel buiten elk internationaal vliegveld. De kanttekening van het huren van auto’s is dat je verplicht wordt om per hele dag de auto te huren. Vaak is het ook zo dat je deze op moet halen bij het bedrijf zelf. Als laatste moeten we vermelden dat het huren van auto’s relatief duur is. Ook kan je een lange wachtrij ervaren, vooral tijdens hoogseizoen want veel vakantiegangers huren auto’s.

Autodelen als optie

‘Ridesourcing’-diensten zijn de bekende bedrijven Uber en Lyft erg goed in. Hier kun je zelf bestuurder worden en geld verdienen. Dit is echter niet een vorm van autodelen, noch van carpoolen. Autodelen is een principe op zich. Het is wel een vorm die alleen veelgebruikt is in grote steden. Het idee van autodelen is vergelijkbaar met Lime en Go Scooters; iedereen mag ze gebruiken. De misconceptie is dat men bij autodelen denkt aan meerdere mensen in de auto. Dit is deels waar maar hoofdzakelijk gebruik je deze individueel. Vervolgens, na je rit, laat je deze achter op een adres zodat andere mensen hem kunnen gebruiken. De benodigdheden zijn een internationaal rijbewijs, een email adres en een smartphone (waarmee je de auto’s kunt vinden via de app en je gebruik kunt betalen). Deze auto’s zijn gesloten met een bepaalde PIN code die je met de mobiele applicatie aan kunt maken, nadat je betalingsgegevens hebt toegevoegd.